Producator: Litera
Sectiune: Carti
Categorie: Stiinte Umaniste
Subcategorie: Istorie Universala
Cod produs: 54842
Id oferta: -
Disponibilitate: Indisponibil
Timp de livrare: Indisponibil
Set: Mari comandanti in al doilea Razboi Mondial (10 volume), editura Litera: Setul "Mari comandanti in al doilea Razboi Mondial" prezinta biografia, tacticile, strategiile si experientele de lupta ale celor mai mari comandanti din al Doilea Razboi Mondial. Contine 10 volume:
• Dwight Eisenhower de Steven J. Zaloga (142 pagini, an aparitie: 2016)
In lunga lui cariera de ofiter de infanterie, Eisenhower a tinut rareori o pusca in mana si nu a luptat nici macar intr-o singura batalie, dar a ajuns sa comande cea mai moderna si mai puternica forta armata care exista atunci in lume. El a reprezentat tipul comandantului militar fundamental nou, potrivit pentru solicitarile impuse de razboiul industrializat al secolului XX, in care inamicul era invins mai degraba printr-un management superior decat prin forta concreta a armelor. Probabil cea mai importanta calitate a lui Eisenhower a fost aceea de om de stat, care a reusit sa tina laolalta o coalitie fracturata, in ciuda relatiilor dificile dintre comandantii americani si britanici, si care ulterior avea sa stea in fruntea tarii ca presedinte, intr-o perioada in care Razboiul Rece era in plina desfasurare.
• Omar Bradley de Steven J. Zaloga (142 pagini, an aparitie: 2016)
Generalul Omar Bradley a fost cel mai bun comandant tactic din armata SUA pe teatrul european de operatiuni din al Doilea Razboi Mondial. Coleg de clasa cu Eisenhower la West Point, Bradley a fost comandantul american tipic, ajuns intr-o functie inalta de conducere cu putina experienta de lupta, dar cu o pregatire solida de strateg si organizator talentat. In calitate de comandant al Armatei I si apoi al Grupului de armata XII, Bradley a fost in mijlocul tuturor victoriilor importante obtinute de armata americana in 1944–1945, incepand cu Ziua Z si terminand cu ultimele atacuri din Germania. Acest nou studiu analizeaza succesele sale mai importante, dar si campaniile mai putin reusite, cum a fost crancena lupta pentru padurea Hurtgen si incapacitatea lui de a anticipa ofensiva germana din Ardeni.
• George S. Patton de Steven J. Zaloga (142 pagini, an aparitie: 2016)
George S. Patton Jr. a fost un comandant american emblematic in al Doilea Razboi Mondial si este considerat cel mai bun specialist in razboiul cu mecanizate din armata americana. Dupa ce a urmarit banditi in razboiul de la granita mexicana din 1917, el a condus in Primul Razboi Mondial prima unitate de tancuri a Statelor Unite. Dupa dezastrul de la trecatoarea Kasserine, din Africa de Nord, in 1943, a reusit sa refaca reputatia armatei americane cu victoriile obtinute in Tunisia si mai tarziu in Sicilia, in iulie 1943. Dar faima adevarata a lui Patton avea sa vina un an mai tarziu, dupa debarcarile din Normandia, ofensiva din Ardeni si traversarea Rinului. In aceasta carte sunt descrise si analizate actiunile lui Patton, intr-un nou studiu dedicat uneia dintre cele mai interesante si mai controversate figuri ale istoriei militare americane.
• Erich von Manstein de Robert Forczyk (142 pagini, an aparitie: 2016)
Erich von Manstein a fost unul dintre comandantii germani de succes din al Doilea Razboi Mondial. Un apostol al conceptului german de Bewegungskrieg – razboi de manevra –, el a fost responsabil de planul operativ al strapungerii germane prin padurea Ardeni, in urma careia s-a reusit cucerirea rapida a Frantei in 1940. In 1941 comanda un corp de panzere in atacul de la Leningrad si o armata in Crimeea, iar in 1942 participa la cucerirea Sevastopolului. In calitate de comandant al Heeresgruppe Don, el a avut misiunea de a organiza incercarea de a recupera pozitia germana de la Stalingrad, sortita esecului, iar in martie 1943 a reusit o mare rasturnare de situatie in a treia batalie de la Harkov, probabil cea mai buna batalie a sa. Cartea de fata este o istorisire militara a celor mai importante batalii la care a participat von Manstein, in care se analizeaza tacticile, deciziile, dar si trasaturile sale de caracter care au contribuit la succesul sau in razboi si au facut din el unul dintre cei mai respectati comandanti germani.
• Albert Kesselring de Pier Paolo Battistelli (142 pagini, an aparitie: 2016)
Cariera feldmaresalului Albert Kesselring este legata indestructibil de campania din Italia din 1943–1945. Pentru unii, a fost un militar deosebit, care a luptat cu vitejie si succes intr-o campanie care a tinut pe loc multe luni fortele aliate superioare. Pentru altii, este un criminal de razboi – comandantul care a dat ordine ce au dus la represalii feroce si ucideri in masa de civili in Italia ocupata de germani. Insa cariera lui Kesselring este mult mai complexa. In functia de comandant de aviatie, el a comandat stralucit Luftflotte 1 si 2 in campaniile din Polonia, apoi in Olanda, Belgia si Franta, fiind oprit numai in Batalia pentru Anglia. Trimis in Mediterana la sfarsitul anului 1941, a refacut liniile de aprovizionare care asigurau mentinerea trupelor lui Rommel pe campul de lupta. Cu aceasta cariera multifatetata, Kesselring a fost unul dintre cei mai notabili comandanti germani din al Doilea Razboi Mondial.
• Walther Model de Robert Forczyk (142 pagini, an aparitie: 2016)
Walther Model a fost cel mai tanar Generalfeldmarschall din Wehrmacht (armata germana) in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si comandantul favorit al lui Adolf Hitler. A fost un lider dur si tenace, mai ales in defensiva, si s-a bucurat de multa apreciere in cariera sa exceptionala. Model a marcat cu adevarat anii din urma ai razboiului, cand deja timpul se scurgea implacabil pentru cel de-al Treilea Reich, iar el era mutat de pe un front in prabusire pe altul, reusind sa stabilizeze temporar situatia. Model a primit porecla „Pompierul lui Hitler“ si merita sa fie recunoscut ca unul dintre cei mai mari comandanti defensivi din istoria militara moderna, asa cum o demonstreaza volumul de fata.
• Heinz Guderian de Pier Paolo Battistelli (142 pagini, an aparitie: 2016)
Heinz Guderian a fost unul dintre cei mai respectati comandanti de tancuri din al Doilea Razboi Mondial. Fiu de general, nimeni nu s-a indoit ca va calca pe urmele tatalui sau. In perioada interbelica, el s-a implicat mult in dezvoltarea razboiului cu blindate in armata germana. La inceputul celei de a doua conflagratii mondiale era comandantul trupelor de panzere din XIX Armeekorps (mot.), in Polonia, iar in batalia pentru Franta a ajuns cu trupele sale pana la marginea pungii Dunkerque, intr-o campanie furtunoasa. Pentru Operatiunea Barbarossa, invazia Uniunii Sovietice, comanda lui s-a extins la Panzergruppe Guderian. Inlaturat de la comanda operativa la sfarsitul lui 1941, deoarece nu se supusese ordinelor lui Hitler, in martie 1943 a devenit inspector al trupelor de panzere, iar in iulie 1944 sef al marelui stat major al armatei, dar nici macar un mare comandant de panzere nu putea face altceva decat sa amane inevitabila infrangere a Germaniei.
• Isoroku Yamamoto de Mark Stille (142 pagini, an aparitie: 2016)
Amiralul Isoroku Yamamoto a fost cel mai important comandant japonez de marina din al Doilea Razboi Mondial. El a planificat si executat lovitura indrazneata asupra Pearl Harbor, care a afectat flota americana din Pacific, declansand astfel Razboiul din Pacific, si a comandat Flota Combinata japoneza pana cand a fost ucis de americani in 1943, dupa campania din Guadalcanal. In ciuda succesului pe care l-a avut operatiunea de la Pearl Harbor, felul in care Yamamoto a comandat ulterior Flota Combinata a ridicat o multime de semne de intrebare. Bataliile purtate impotriva marinei americane pe Marea Coralilor, la Midway si, in cele din urma, la Guadalcanal au reusit sa ii submineze reputatia de tactician naval de elita. In acest volum, Mark Stille examineaza toate aceste campanii importante pentru a analiza stilul si strategiile de comanda folosite de Yamamoto si pentru a evalua felul in care acestea au influentat cursul Razboiului din Pacific si sansele Japoniei la victorie.
• Bernard Montgomery de Tim Moreman (142 pagini, an aparitie: 2016)
Feldmaresalul Bernard Montgomery este cel mai cunoscut si cel mai controversat general britanic din al Doilea Razboi Mondial, a carui personalitate starneste si azi dezbateri aprinse. Celebru pentru standardele inalte pe care le impunea si pentru personalitatea sa dificila, el a avut fara indoiala talent strategic si a condus catre victorie Armata VIII britanica impotriva lui Rommel, in Africa de Nord. A fost si autorul Operatiunii Overlord – invazia Aliatilor in Normandia. Aroganta si lipsa de sociabilitate erau insa cele mai mari slabiciuni ale lui Montgomery si de multe ori puneau la incercare rabdarea ofiterilor superiori aliati. In acest volum, Tim Moreman analizeaza viata si cariera acestui om genial, dar plin de defecte, oferindu-ne posibilitatea de a intelege mentalitatea uneia dintre cele mai enigmatice si interesante personalitati din al Doilea Razboi Mondial.
• Erwin Rommel de Pier Paolo Battistelli (142 pagini, an aparitie: 2016)
Generalfeldmarschall Erwin Rommel, legendara „Vulpe a Desertului“, se numara printre cei mai renumiti generali din al Doilea Razboi Mondial. Ofiter indraznet de infanterie in Primul Razboi Mondial, in primele luni ale celui de al Doilea Razboi Mondial Rommel a preluat comanda unei divizii de panzere pe care a condus-o intr-una dintre cele mai importante zone ale ofensivei germane in vest. Cele mai faimoase batalii le-a dus in calitate de comandant al Afrikakorps, din 1941, cand a fost pe punctul de a-i alunga pe britanici din Egipt. Infrant de Montgomery la El Alamein, mai tarziu a comandat trupele germane in timpul bataliei din Normandia, in 1944, dar, dupa ce a fost implicat, pare-se, intr-un complot impotriva lui Hitler, a fost obligat sa se sinucida. Rommel a fost idealizat de istoricii din perioada postbelica, fiind considerat intruchiparea a tot ce e mai bun din traditia militara germana. Volumul de fata isi propune sa reevalueze rolul sau de comandant, analizandu-i punctele forte si slabiciunile.
Caracteristici: An aparitie - 2017; Format - 200x140; Editie - Necartonata;
ISBN: 6425714003286
Editura: Litera
0.00
0 review-uri
Acest website foloseste cookie. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord cu folosirea cookie-urilor. Află mai multe despre cookie-uri in sectiunea Politica de utilizare Cookie-uri.